utorak, 12. prosinca 2017.

Bob Dylan


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/28/Joan_Baez_Bob_Dylan_crop.jpg/1200px-Joan_Baez_Bob_Dylan_crop.jpg
Bob Dylan
http://www.slate.com/content/dam/slate/blogs/browbeat/2016/10/13/why_bob_dylan_shouldn_t_have_gotten_the_nobel_prize_for_literature/149080611-legend-bob-dylan-performs-on-stage-during-the-21st.jpg.CROP.promo-xlarge2.jpg
Bob Dylan
Robert Allen Zimmerman je pjevač i pjesmo pisac, rođen je 1941 u Duluth-u.
         U mladim danima je bio inspiriran mladim rock zvijezdama kao što su Elvis Presely, Jerry Lee Lewis. Kada je krenuo na fakultet po lokalnim kafićima je počeo svirati folk i country glazbu. 1960. napušta fakultet i seli se u New York gdje počinje pjevati po kafićima i posjećuje svoju najdražu pjevačicu Woody Richard u psihološkoj bolnici.
          New York Times je objavio recenziju njegovog pjevanja i potpisuje ugovor s Columbia Records. I tada mijenja ime u Bob Dylan te objavljuje isto imeni album. 1963. ulazi u vezu s Joan Baez koja mu donosi tisuće obožavatelja. 60-ih godina prošlog stoljeća Bob je bio je od protestnog pokreta protiv politike.
          1965. se okreče električnoj glazbi i izdaje albume s električnom glazbom. 1966. dešava se nesreća od koje e Bob oporavlja godinu dana. 1968. izbacuje novi album koji nije bio kao oni prije. 1974. kreče na prvu turneju i izbacuje par dobrih albuma, nažalost 1976. završava u zatvoru zato jer je napravio pjesmu o ubijenom boksaču koju su ljudi krivo protumačili.
       Bob Dylan je 1982. godine uveden u pjesmo piščevu kuću slavnih. Od 80- ih počinje nizati dobre albuma, a za dobrim albumima dolaze i nagrade, kritičari u 21. stoljeću ga pohvaljuju kao nije zastao nego je nastavio nizati vrhunske pjesme. 
       Osvojio je mnoštvo nagrada do sada pa čak i Nobelovu nagradu. Bob je snimio i par filmova i dobio Oscara za najbolju pjesmu u filmu. Bob Dylan je i dalje živ i piše pjesme. 

ponedjeljak, 11. prosinca 2017.

Ray Kroc

https://www.thefamouspeople.com/profiles/images/ray-kroc-4.jpg
Ray Kroc
http://www.simplyknowledge.com/uploads/script/ray-kroc/golden-001.gif
McDonald's
Punim imenom Raymond Albert Kroc je rođen 1902. u Chicagu. 
       Sa 15 godina u prvom svjetskom ratu je radio kao vozač ambulante i tamo je upoznao Walta Disneya i Ernesta Hemingwaya. Kao mali je pokazivao je instinkte za biznis i otvorio štand gdje je prodavao limunadu. Kada je istraživao mogućnosti za karijeru izabrao je da bude prodavač nekretnina i počeo je raditi za
Lily-Tulip Cup gdje je prerastao na menađera. 1940. ostavlja Lily-Tulip Cup i počinje prodavati multimixere koje je mu je Earl Prince pokazao jer je on njihov izumitelj, te multimixere prodaje divljem države.
     1954. posjećuje restoran u vlasništvu Dicka i Maca McDonald zato jer su trebali par multimixera i ostaje zadivljen efikasnošću i jednostavni menijem hamburgera, pečenih krumpira i shakesova. Odmah se ponuđuje da radi kao agent za njih. 1955. je utemeljio McDonald's System i otvara prvi novi restoran u Illinoisu.
     Već 1959. je otvorio 100 restoran po redu i 1961. otkupljuje restoran od braće McDonald. Uveo je stroga pravila o pripremi, veličinama, načinu kuhanja i pakiranja što je osiguralo da u svim restoranima bude ista hrana. Pripisao si je ulogu predsjednika i ostao na tom mjestu do svoje smrti.
          U vrijeme smrti je imao 7500 restorana, u tri desetine zemalja i vrijedilo je 8 milijardi dolara, a njegovo vlasništvo 500 milijuna dolara. 1984. godine je umro od zastoja srca.

nedjelja, 10. prosinca 2017.

Jim Henson

https://i2.wp.com/cannonballread.com/wp-content/uploads/2014/01/jim_henson.jpg?ssl=1
Jim Henson i njegove lutke iz serija
Jim Henson bio je američki lutkarski dizajner, lutkarski glumac, filmski producent, filmski redatelj i scenarist.
        Jim je rođen 1936. godine. 1950. je počeo raditi lutke od maminih starih haljina. 1969. postaje s dječjim programom Sesame Street. 1975. godine seli se u Englesku gdje stvara
The Muppet show u kojoj je predstavljaju veliki brojevi Muppeta.
       Jim se upustio u filmske vode pa je tako pomogao stvaranju Yode u Star Wars-u. Nakon toga je počeo stvarati mračnije, realističnije filmove kao na primjer tamni kristal. Film labirint doživio je financijski neuspjeh jer se nije prodavao i Jim pada u depresiju.
         Njegova žena je kasnije rekla da je Jim bio toliko okupiran poslom da je imao malo vremena za obitelj, a njegova djeca su od početka bila radila na muppetima i jedno je dijete reklo da kada su radili na muppetima da su onda bili najbliže tati. Jim je prodao svoju tvrtku Disney-u tako da je tamo s njima radio na projektima. Jim naglo umire u 53 godini života.

Martha Graham

https://www.biography.com/.image/t_share/MTE4MDAzNDEwNTM5NzQyNzM0/martha-graham-9317723-1-402.jpg
Martha Graham
Martha Graham je rođena u Allegheny City 11. svibnja 1894. godine. Martha je bila Američka plesačica i koerografkinja. 
           Sredinom 1910-ih je počela pohađati novo otvorenu plesnu školu  Denishawn. 1925. se zaposlila u Eastman glazbenu školu. 1926. je osnovala vlastitu školu suvremenog plessa Martha Graham. Samostalni nastup od 18 solo i trio plesova koje je sama smislila se desio 18.4.1926. u Manhattan. Te iste godine ušla je u suradnju s japansko-američkim fotografom koji je slikao jedne od najslikovotijih slika modernog plesa.1938. je pozvana da pleše u Bijeloj kući. 
         Erick Hawkins oženio se Marthom 1948. i zajedno su plesali i radili, ali su se rastali 1954. Ona je stvorila svoj stil plesanja i nije joj cilj bio na zabavi nego na umjetnosti. Mnoge njezine koerografije govore o grčkoj mitologiji. Napisala je dvije knjige o njezinom životu. Također snimljeni su i tri filma u kojima je ona glumila. Nažalost 1991. u 96 godini života preminula je od pneumonije.